DEĞERLİ KONUT VERGİSİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI 15 Ocak 2021

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (“Kurum”) 12.01.2021 tarihinde WhatsApp uygulamasının kamuoyunu oldukça meşgul eden kullanım koşulları ve gizlilik ilkesinin güncelleneceği yönündeki işlemleri kapsamında bir duyuru yayımladı. Bu duyuru kapsamında Kurum, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) çerçevesinde WhatsApp uygulamasının gizlilik politikalarına ilişkin görüşlerini belirtmiştir.

Değerli Konut Vergisi Uygulama Genel Tebliğ (“Tebliğ”) 15.01.2021 tarih ve 31365 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Değerli konut vergisinin konusu

Türkiye sınırları içimde bulunan ve vergi değeri 5.000.000-TL’yi aşan mesken nitelikli taşınmazlar değerli konut vergisinin konusunu teşkil etmektedir. Bina vergi değeri, 1319 sayılı Kanunun 29 uncu maddesine göre binalar için hesaplanan bedeli ifade eder. Söz konusu değer ise, taşınmazın bulunduğu yerdeki belediye ilgililerince temin edilir.

Değerli konut vergisi uygulamasında "mesken nitelikli taşınmaz" kavramı, mesken niteliğine haiz binalar ile birden fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda her bir bağımsız bölümü ifade etmekte olup her bir bağımsız bölüm vergilendirme açısından ayrı ayrı değerlendirilir.

Taşınmazın mesken niteliğine haiz olup olmadığı hususunun değerlendirilmesinde ise taşınmazın kayıtlardaki niteliğinin yanında fiilen kullanım durumuna da bakılır.

Yürürlüğe giren Tebliğ ile 2020 yılı itibariyle mevcut emlak vergisi değeri 5 milyon TL üzerinde olan konut sahipleri, 20 Şubat 2021 tarihine kadar Değerli Konut Vergisi ödemekle yükümlü kılınmıştır.

Değerli konut vergisi mükellefi

Değerli konut vergisinin mükellefi, mesken nitelikli taşınmazların maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenlerdir. Buna göre;

  • Mesken nitelikli taşınmaza ilişkin değerli konut vergisini taşınmazın maliki öder. Mesken nitelikli taşınmaz üzerinde intifa hakkı var ise vergi bu hakkın sahibi tarafından ödenir.
  • Mesken nitelikli taşınmazın maliki veya intifa hakkı sahibi yok ise malik gibi tasarruf edenler ödemekle mükelleftir.
  • Bir mesken nitelikli taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef olurlar. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlulardır.

Mükellefiyet mesken nitelikli taşınmazın bina vergi değerinin 5.000.000-TL tutarı aştığı tarihi takip eden yıldan itibaren başlar. Yıl içinde mükellefiyetin başlamasını gerektirecek durumun meydana gelmesi halinde mükellefiyet takip eden yıldan itibaren başlar, değerli konut vergisi beyannamesi de takip eden yılın Şubat ayının 20 nci günü sonuna kadar verilir.

Değerli konut vergisinde muafiyet

  • Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanların bu taşınmazı, birden fazla mesken nitelikli taşınmazı bulunanların değerli konut vergisinin konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) için muafiyet uygulanır. Muafiyet bu kişilerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım için de uygulanır.
  • Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar ilk satışa, devir ve temlike konu edilmediği sürece vergiden muaf tutulmuştur.
  • Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin ve üniversitelerin maliki veya intifa hakkında sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar muafiyet kapsamındadır.
  • Karşılıklı olmak şartıyla yabancı devletlere ait ve elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ve elçilere tahsis edilmiş mesken nitelikli taşınmazlar ve bunların müştemilatları ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kullanılan kuruluşlara veya milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar da muafiyet kapsamındadır.

Değerli konut vergisinin matrahı

  • Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri;
  • 5.000.000 TL ile 7.500.000 arasında olanlar için binde 3,
  • 7.500.001 TL ile 10.000.000 TL arasında olanlar için binde 6,
  • 10.000.001 TL’yi aşanlar için ise binde 10 oranında vergilendirilecektir.

Mesken nitelikli taşınmaza gerek paylı mülkiyet gerekse elbirliği mülkiyet halinde malik olunması durumunda, matrah olarak taşınmazın toplam değeri esas alınacaktır.

Verginin beyanı, ödeme süresi ve ödeme yeri

Mükellefler beyannamelerini, mesken nitelikli taşınmazın bulunduğu yer belediyesinden alınan bina vergi değerini ( beyanname verilen yıl ve bir önceki yıla ilişkin) gösteren belgeyi eklemek suretiyle, 2021 Şubat ayının 20 nci günü sonuna kadar taşınmazın bulunduğu yer vergi dairesine vereceklerdir.

Mükellefler beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebilecekleri gibi 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler ile sözleşme imzalamak suretiyle e-beyanname şeklinde de verebileceklerdir.

Beyannamenin elektronik ortamda verilmesi durumunda, beyannameye eklenecek bina vergi değerini gösteren belge, beyannamenin verildiği tarihi takip eden 15 gün içinde elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine tevdi edilir.

Gelir veya kurumlar vergisi yönünden mükellefiyeti bulunan mükellefler değerli konut vergisi beyannamelerini bağlı bulundukları vergi dairelerine vereceklerdir. 

Diğer Haberler