30.04.2021 tarihli Resmi Gazete’de Yayınlanan 7318 Sayılı Kanun’un Vergi Usul Kanunu’nda (VUK) Yaptığı Değişiklikler 30 Nisan 2021

30.04.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7318 Sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun”) ile farklı mevzuat hükümlerinde değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu değişikliklerden VUK ile ilgili olanları ise aşağıdaki şekilde kısaca özetlemek isteriz.

  • Fatura Düzenleme Sürelerinde Bakanlığa Değişiklik Yapma Yetkisi Verilmiştir

Kanun’un 1. Maddesi ile VUK’un “Fatura Nizamı” başlıklı 231. maddesinin 5. bendine “Hazine ve Maliye Bakanlığı; mal veya hizmetin nev’i, miktarı, fiyatı, tutarı, satışın yapılma şekli, faaliyet konusu, sektör veya mükellefiyet türünü ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak,  bu süreyi indirmeye ya da faturanın malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi zorunluluğu getirmeye yetkilidir.” cümlesi eklenmiş ve böylelikle fatura düzenlenmesi için malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün olan sürenin belirli ürün veya hizmetler için değiştirilebileceği yönünde Bakanlığa yetki verilmiştir.

  • Petrol Piyasası Kanunu ve Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kapsamında Faaliyet Gösteren Şirketlerden Teminat Talep Edilebilecektir.

Kanun’un 2. Maddesi ile VUK’un Mükerrer 257. Maddesine 8. Bent eklenmiştir. Eklenen bu bent ile yukarıda anılan kanunlar kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlar ile bu madde uyarınca bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal edenlerden; yeni işe başlayanlarda 10 milyon Türk lirasına kadar, faaliyeti devam edenlerde 100 milyon Türk lirasını geçmemek üzere bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının %1’ine kadar, ayrıca bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretler verilmesinden önce bu ürünler nedeniyle hesaplanan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi tutarının toplamına kadar, doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla teminat almaya, teminata ilişkin detayları, usul ve esasları düzenlemeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

Kanun’un 3. maddesi ayrıca VUK’un Mükerrer 355. maddesinin birinci fıkrasına ekleme gerçekleştirmiş ve bu ekleme ile yukarıda yer alan teminat zorunluluklarına uymayanlar hakkında bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının binde 3’ü tutarında ve 1 milyon Türk lirasına kadar özel usulsüzlük cezası kesileceği belirtilmiştir.

  • Ödeme Kaydedici Cihaz ve Otomasyon Gibi Elektronik Sistemlere Yetkisiz Müdahale Edilmesi Eylemleri İçin Hapis Cezası Öngörülmüştür.

Kanun’un 2. Maddesi ile VUK’un 359. Maddesine (ç) bendi eklenmiştir. Eklenen bu bent ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca yetkilendirilmediği halde, ödeme kaydedici cihaz mührünü kaldıran, donanım veya yazılımını değiştiren veya yetkilendirilmiş olsun ya da olmasın ödeme kaydedici cihazın hafıza birimlerine, elektronik devre elemanlarına veya harici donanım veya yazılımlarla olan bağlantı sistemine ya da kayıt dışı satışın önlenmesi için kurulan elektronik kontrol ve denetim sistemleri veya ilgili diğer sistemlere fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale ederek; gerçekleştirilen satışlara ait mali belge veya bilgilerin cihazda kayıt altına alınmasını engelleyen, cihazda kayıt altına alınan bilgileri değiştiren veya silen, ödeme kaydedici cihaz veya bağlantılı diğer donanım ve sistemler ya da kayıt dışı satışın önlenmesi için kurulan elektronik kontrol ve denetim sistemleri veya ilgili diğer sistemler tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyen veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesine sebebiyet verenler için üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.

Kanun’un 5. maddesi ayrıca VUK’un 367. Maddesine 4.fıkra şeklinde eklediği cümle ile yukarıda belirtilen suçların işlendiğinin inceleme sırasında tespiti halinde incelemenin tamamlanması beklenmeksizin, sair suretlerle öğrenilmesi halinde ise incelemeye başlanmaksızın Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcıları tarafından bu tespitlere ilişkin rapor düzenleneceğini ve rapor değerlendirme komisyonunun mütalaasıyla birlikte durumun Cumhuriyet başsavcılığına bildirileceği hüküm altına alınmıştır. Ayrıca bu suçlar için kamu davasının açılması için de incelemenin tamamlanması şartı aranmayacağı belirtilmiştir.

Vergi Usul Kanunu’nda değişiklik öngören söz konusu düzenlemelerin 7318 sayılı Kanun’un yayım tarihi olan 30.04.2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini de belirtmek isteriz.

Diğer Haberler