31 TEMMUZ 2020 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN YENİ VERGİ İNDİRİMLERİ 04 Ağustos 2020

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan vergi indirimleri 31 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan vergi indirimleri, 31 Temmuz 2020 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Gelir Vergisi Kanunu kapsamındaki indirimler;

Vergi indirimleri, 31.12.2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) nakden veya hesaben yapılan ödemelerde uygulanacaktır.

1. Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbi tutulmuş olup ‘gayrimenkul sermaye iratları (kazançları/gelirleri)’ bu kapsamda kabul edilmiştir.  Bu kapsamda kabul edilen aşağıda listelenen mal ve hakların kiralanması karşılığı tahsil edilen kazançlarda gelir vergisi oranı 31.12.2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere %20’den %10’a indirilmiştir.

  • Arazi, bina (Döşeli olarak kiraya verilenlerde döşeme için alınan kira bedelleri dahildir.), maden suları, menba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,
  • Voli mahalleri ve dalyanlar,
  • Gayrimenkullerin, ayrı olarak kiraya verilen, mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilümum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,
  • Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,
  • Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı (İhtira beratının mucitleri veya kanuni mirasçıları tarafından kiralanmasından doğan kazançlar, serbest meslek kazancıdır.), alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar (Bu hakların kullanılması için gerekli malzeme ve teçhizat bedelleri de gayrimenkul sermaye iradı sayılır.),
  • Telif hakları (Bu hakların, müellifleri veya bunların kanuni mirasçıları tarafından kiralanmasından doğan kazançlar, serbest meslek kazancıdır.)
  • Gemi ve gemi payları (Motorlu olup olmadıklarına ve tonilatolarına bakılmaz) ile bilümum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,
  • Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri,
  • Vakfın gelirinden hizmet karşılığı olmayarak alınan hisseler ile zirai faaliyete bilfiil iştirak etmeksizin sadece üründen pay alan arazi sahiplerinin gelirleri.

2. Vakıflar (mazbut vakıflar hariç) ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında yapılan kira ödemeleri kazançlarında gelir vergisi oranı 31.12.2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere %20’den %10’a indirilmiştir.

3. Yabancı devletlere, yabancı kamu idare ve kuruluşları ile uluslararası kuruluşlara ait diplomatik statüsü bulunmayan gayrimenkullerin kiralanması karşılığında yapılan kira ödemeleri kazançlarında gelir vergisi oranı 31.12.2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere %10 olarak tespit edilmiştir.

Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamındaki indirimler;

Sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadî kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler, iş ortaklıklarının kazançları, kurumlar vergisine tâbi tutulmuş olup kurum kazancı, gelir vergisinin konusuna giren gelir unsurlarından oluşur.

Vergi indirimleri, 31.12.2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) nakden veya hesaben yapılan ödemelerde uygulanacaktır.

1. Yapılan değişiklik ile kooperatiflere ait taşınmazların kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemeleri kazançlarında kurumlar vergisi oranı 31.12.2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere %20’den %10’a indirilmiştir.

Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamındaki indirimler;

Aşağıda sayılan teslim ve hizmetler bakımından uygulanacak olan KDV oranı 31.12.2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere %18’den %8’e indirilmiştir.

1. İşyeri kiralama hizmeti, kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri, düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetleri, berberlik ve kuaförlük hizmetleri dahil güzellik salonunda verilen hizmetler, terzilik, giyim eşyası ve ev tekstil ürünlerinin onarım ve tamiratı, ayakkabı ve deri eşyalarının onarımı ile ayakkabı boyama hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, giyim eşyası ve diğer tekstil ürünlerini ütüleme hizmetleri, halı ve kilim yıkama hizmetleri, müzik aletlerinin bakım ve onarımı, çilingirlik ve anahtar çoğaltma hizmetleri ile hamallık hizmetleri, genel orana tabi yeme-içme hizmetleri (alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç), yolcu taşımacılığı hizmetleri, genel orana tabi süs bitkileri ile çiçek teslimleri

2. Malzemeler hariç olmak üzere; bisiklet, motosiklet ve motorlu bisikletlerin bakım ve onarımı, evde kullanılan elektrikli cihazların (buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, klima vb.) bakım ve onarımı, tüketici elektroniği ürünlerinin (TV, radyo, CD/DVD oynatıcıları, ev tipi video kameralar vb.) bakım ve onarımı, evde kullanılan ısıtma ürünlerinin (termosifon, şofben, banyo kazanı, kombi vb.) (merkezi ısıtma kazanları hariç) bakım ve onarımı, ev ve bahçe gereçlerinin bakım ve onarımı, mobilyaların ve ev döşemelerinin bakım ve onarımı, bilgisayarların, iletişim araç ve gereçlerinin, saatlerin bakım ve onarımı, motorlu kara taşıtlarının yağlanması, cilalanması hizmetleri ile bunlara ait koltuk ve döşemelerin bakım ve onarımı, hane sakinlerine verilen konut bakım, onarım, boya ve temizlik hizmetleri

Aşağıda sayılan hizmetler bakımından KDV oranı 31.12.2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere %1 olarak uygulanacaktır.

3. Sinema, tiyatro, opera, operet, bale, müze giriş ücretleri, gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç), otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetleri.

Diğer Haberler