Haftalık İş Günlerine Bölünemeyen Çalışma Süreleri Yönetmeliğinde Değişiklik Var! 29 Temmuz 2021

Haftalık İş Günlerine Bölünemeyen Çalışma Süreleri Yönetmeliği bilindiği üzere karayollarında, demiryollarında ve deniz, göl ve akarsularda hareket halindeki taşıtlarda yapılan ve iş süresinin bir haftanın çalışma günlerine bölünmesi suretiyle yürütülmesine nitelikleri bakımından olanak bulunmayan işlerde çalışma dönemine ve iş sürelerine uygulanacak usul ve esasları düzenlemektedir.

İlgili Yönetmeliğin Günlük Çalışma Süresi başlıklı 6. Maddesinde değişiklik yapılmış olup, yapılan değişiklik 27.07.2021 tarihli ve 31550 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Yönetmelikte profesyonel ve ağır vasıta ehliyeti ile taşıt kullananların günlük çalışma süresi 9 saati geçemeyeceği düzenlenmekteydi. Aynı düzenleme korunmakla birlikte yapılan değişiklikle 9 saatlik bu sürenin herhangi bir hafta içinde iki kez on saate çıkarılabileceği düzenlenmiştir.

Burada karayolu taşımacılığı açısından, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 98. Maddesinin “Ticari amaçla yük taşımacılığı yapan ve azami ağırlığı 3,5 tonu geçen araçların şoförleri ile ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan ve taşıma kapasitesi şoförü dahil 9 kişiyi geçen araçların şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.” hükmünün halen yürürlükte olduğunu hatırlatmak isteriz.

İlgili değişikliğe ilişkin yönetmeliğin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/07/20210727-1.htm

Diğer Haberler