Alışveriş Sırasında Müşterilere Sms İle Doğrulama Kodu Gönderilmesine Kurumdan Uyarı 18 Kasım 2023

Kişisel Verileri Koruma Kurumu ("Kurum") tarafından Mağazalarda Alışveriş Sırasında İlgili Kişilere SMS ile Doğrulama Kodu Gönderilmesi Suretiyle Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Kamuoyu Duyurusu ("Duyuru") yayımlandı.

Duyuru, Kurum'a intikal eden çok sayıda şikâyet ve ihbarda, mağazalarda gerçekleştirilen alışverişe ilişkin kasa işlemleri esnasında ilgili kişilere SMS ile doğrulama kodu gönderildiği ve ödemelerin tamamlanması, bilgilerinin güncellenmesi gibi gerekçelerle kodun kasa görevlisine bildirilmesinin istenildiği ancak bahse konu işlemin akabinde ilgili kişilere ticari elektronik ileti gönderilmesi sebebiyle yapılmıştır.

Kurum, bu uygulamanın Kanun'a uygun olmadığını tespit etmiş ve aşağıdaki yönergeleri yayımlamıştır:

  • Mağazada kasa işlemleri esnasında müşterilerin telefonuna gönderilecek olan SMS'in amacının ne olduğu ve bu SMS ile iletilen kodun verilmesi halinde ne gibi sonuçlar doğuracağı açık ve anlaşılır olarak aktarılmalıdır.
  • Mağazalardaki ödeme işlemleri esnasında ilgili kişilere SMS ile doğrulama kodu gönderilerek üyelik sözleşmesinin onaylanması, kişisel verileri işleme izni alınması, ticari elektronik ileti onayı alınması gibi birbirinden farklı işleme faaliyetlerinin tek bir eylemle gerçekleştirilmesine yönelik uygulamalara son verilmelidir.
  • Açık rıza ile gerçekleştirilmesi gereken işleme faaliyetlerine yönelik seçenek sunulmak suretiyle ayrı ayrı açık rıza alınmalıdır.
  • Açık rıza alınması ve aydınlatma yükümlülüğünün yerine getirilmesi işlemleri ayrı ayrı yerine getirilmelidir.
  • Ticari ileti gönderilmesi amacıyla kişisel verilerin işlenmesine açık rıza verilmesinin alışverişin tamamlanabilmesi için zorunlu bir unsur şeklinde müşterilere sunulması uygulamaları Kanun'a uygun değildir.
  • Ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla kişisel verilerin işlenmesine yönelik açık rıza, alışverişin tamamlanmasından sonra talep edilmelidir.

İlgili Duyuru'ya buradan ulaşabilirsiniz.

 

Diğer Haberler